jdbalazs

Tizenéveseket céloz az Apple és a DJI

2018. március 29. - jdbalazs

A két techóriás felkészült az oktatásban szükséges és hamarosan kötelezővé váló perspektívaváltására. Nyugaton és keleten egyaránt. Úgyhogy Virág elvtárs sokat idézettje már nem játszik. 

Néhány nappal ezelőtt az Apple "tanulmányi kirándulás" cím alatt harangozta be 2018 első félévére vonatkozó hardveres és szoftveres újításait. Az esemény kommunikációja teljes egészében a gyerekekre épít kijelölve ezzel az A10-es chippel ellátott és az Ipad Pro-nál új, olcsóbb táblagépük célcsoportját.  Mindenképpen érdemes egy pillantást vetni a reklámra, mert abszolút nem utópisztikus alkotásról van szó:

Tim Cook prezentációja alapján elindulni látszik valami arra vonatkozóan, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oktatásban az IT kompetenciák növelésére. Kezdve onnan, hogy fontos bevonni a tanuláshoz jó kiegészítést nyújtó appokat; egészen odáig, hogy már kisiskolás korban meghozzák a diákok kedvét a programozáshoz.

Ahogy a címben is utaltam, nem csak az amerikai Apple tett lépéseket efelé, hanem a kínai Ryze is - közvetve velük együtt a legismertebb dróngyártó a DJI is. A Tello ugyanis közös termékük. Feltehetően ma ez a legolcsóbb okosdrón, amivel károkozás nélkül kezdők is bátran repülhetnek.Valószínű a Tellónál nincs menőbb módja annak, hogy valaki elsajátítsa a programozás alapjait. Feltehetően inspirálóbb, ha az első kódsoraid a 'hello world' kiírása helyett mondjuk körberepülnek. A minidrónt egyébként az Scratch-en keresztül programozhatjuk. A Tellót április 7-én Budapesten ezen az eseményen ki lehet majd próbálni.

medium_0e3b3a96-cd5e-4c9e-aace-15715613d44e.jpg

A példákból jól látszik, hogy a piaci szereplők már reagáltak és megtették az első lépéseket az igazán széles közönség felé. Kérdés, hogy az oktatási rendszer felkészült-e erre. Az nem biztos, hogy elég ha egy oktatási intézmény beszerez néhány új számítógépet vagy adott esetben tabletet. Az sem feltétlenül jó irány, ha a középiskolákban olyan szakmákra helyeződik a hangsúly, amelyek 5-10 év múlva feltehetően már nem léteznek. Ezt nem csak én, hanem Horányi Özséb kommunikációkutató is állítja. Én viszonylag kedvező helyzetben voltam középiskolás koromban, mert az iskola ahová jártam részt vett egy olyan kísérleti programban, amely többek között az IT kompetenciák növelését szorgalmazta és ezen kívül sokat segített a dobozon kívüli gondolkodás elsajátításában. Ahogy a mi évfolyamunk kifutott a programot meg is szüntették.

Mi most a jelenlegi helyzet? Releváns módon segít az informatika az oktatásban, vagy számítástechnika órán is csak internetezéssel megy el az idő? A véleményeteket írjátok meg kommentben itt vagy Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jdbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr6013787866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazo 2018.04.02. 08:38:53

Az Apple videoja be is mutatja, hogy mi hiányzik a magyar oktatásból. Nem, nem az iPad-re gondolok.